Musikere Musikk

Tom Petty

Tom Petty ble født i Florida i 1950, og hans egentlige navn var Thomas Earl Petty. Han var en amerikansk sanger og sangskriver, plateprodusent og skuespiller, i tillegg til at han spilte på mange ulike instrumenter selv. Han var ledende sanger i Tom Petty and The Heartbreakers, som ble dannet i 1976, og han var også medstifter av 80-tallets supergruppe, The Traveling Wilburys. Når vi skriver var, så er det fordi han dessverre gikk bort i 2017 etter å ha fått en blodpropp i hjertet.

I sin karriere solgte han mer enn 80 millioner plater, noe som har gjort ham til en av de mest suksessfulle musikere gjennom tidene. Han og The Heartbreakers har av den grunn også blitt tatt opp i Rock and Roll Hall of Fame i 2002.

Begynnelsen av karrieren

Det hele begynte på midten av 1960-tallet, da Tom Petty så Beatles opptre på The Ed Sullivan Show. Han har i senere intervju uttalt at fra det øyeblikket visste han at han ville spille musikk i et band. Som sagt så ble dette også ført ut i livet, først i flere små grupper som sprang opp i garasjer overalt, og siden med Tom Petty and The Heartbreakers.

Det første samarbeidet ble til mellom Petty og Mike Campbell, Benmont Tench, Ron Blair og Stan Lynch. Deres debutalbum ble kalt for eponymous og fikk ikke den store oppmerksomheten blant det amerikanske publikum, men oppnådde en ganske pen suksess i Storbritannia. Deres andre album, You’re Gonna Get It! var bandets første topp 40-album, og det tredje albumet, Damn the Torpedoes, fikk raskt platina og solgte nesten to millioner eksemplarer. Siden fulgte enda et album i 1981, og på albumet var blant annet singlen The Waiting, som ble deres første topp ti hit.

Endringer og nytt band

Bassisten Ron Blair forlot gruppen og ble erstattet av Howie Epstein. Slik fortsatte gruppen frem til 1994. I 1985 deltok bandet i Live Aid, og spilte fire sanger på John F. Kennedy Stadium i Philadelphia. Siden la de ut på turne, og spilte blant annet sammen med Bob Dylan et par ganger, i tillegg til bandet Grateful Dead i 1986 og 1987.

I 1988 ble Tom Petty med i George Harrisons gruppe, The Traveling Wilburys, som også inkluderte Bob Dylan, Roy Orbison og Jeff Lynne. Det tok ikke lang tid før de ga ut deres første album, som fikk navnet Traveling Wilburys Vol. 1. Tom Petty bestemte seg også for å forfølge en solo karriere, og utga derfor et eget album i 1989. Albumet fikk navnet Full Moon Fever, og selv om det skulle være hans første soloalbum, så var det likevel flere Heartbreakers og andre kjente musikere som deltok, blant andre Jeff Lynne fra Electric Light Orchestra, og Roy Orbison.

Frem til idag

I 1989, mens han fortsatt var under kontrakt med plateselskapet MCA, signerte Petty i hemmelighet en lukrativ avtale med Warner Bros. Records. Dette selskapet ble også det siste han signerte med, siden de jobbet sammen frem til Tom Petty døde. Opp gjennom årene ble det til mange album, siden Petty likte å skrive ny musikk, både som solo artist og sammen med nye og tidligere medlemmer av The Heartbreakers.

Det var dog ikke kun innen musikken at Tom Petty hadde stor suksess. Han hadde også flere roller i ulike filmer og tv-show. Mellom 1987 og 1990 var han med i flere episoder av It’s Garry Shandling’s Show, og spilte seg selv som en av Garry Shandlings naboer. Petty dukket også opp i filmen The Postman fra 1997, som ble regissert av Kevin Costner. I 2002 opptrådte han på The Simpsons i avsnittet “How I spent my Strummer Vacation”, sammen med Mick Jagger, Keith Richards, Lenny Kravitz, Elvis Costello og Brian Setzer. I denne episoden er Petty en veileder til Homer Simpson innen lyrisk kunst.

Det siste Tom Petty var med på var The Heartbreakers 40 års jubileums turne i 2017, og her spilte de på en rekke store arenaer i USA, fra midten av april måned til slutten av september. Kort tid etter gikk han dessverre bort.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *