Musikere Musikk

Bonnie Raitt

Bonnie Lynn Raitt er en amerikansk blues sanger, musiker og aktivist, som ble født i 1949. Hun er den dag i dag fortsatt aktiv, og har etter hvert holdt på med musikk i snart 50 år. Det hele begynte på begynnelsen av 1970-tallet hvor Raitt ga ut en serie album, som inneholdt elementer av blues, rock, folk og country. Det første albumet hennes het rett og slett Bonnie Raitt, og i de fem etterfølgende årene ga hun ut et nytt album hvert år. Vi skal mange år frem i tid, helt frem til 1989, etter flere år med mye ros fra musikkanmelderne, før hun endelig fikk en stor hit med albumet Nick of Time og slo igjennom kommersielt.

De neste to album, Luck of Draw (1991) og Longing in Their Hearts (1994), ble solgt i mange millioner eksemplarer, og genererte flere hit-singler, inkludert “Something to talk about”, “Love Sneakin ‘Up on You” og ikke minst balladen “I Can’t make you love me” (med Bruce Hornsby på piano). Totalt har hun gitt ut 17 album, vunnet ti Grammy Awards og Raitt står oppført som nummer 50 på Rolling Stones liste over de 100 største sangere gjennom tiden.

En stille begynnelse

Som nevnt tok det en del år før hun fikk den store kommersielle suksessen. Helt i begynnelsen spilte hun sammen med sin bror David på mindre festivaler og ulike spillesteder. Det var i den forbindelse at en reporter fra Newsweek så henne spille og begynte å spre ordet om hennes prestasjoner. Dette ga henne et tilbud fra Warner Bros., som snart utga debutalbumet Bonnie Raitt i 1971. Albumet ble tatt godt imot av musikkpressen, og mane roste henne for hennes ferdigheter med en gitar.

Siden fulgte flere album og Raitt begynte å motta mer pressedekning, blant annet var hun på forsiden av det berømte Rolling Stone magasinet i 1975. Siden fulgte en rekke år med litt blandede anmeldelser for hennes nye musikkutgivelser. I 1983 da hun var ferdig med albumet Tongue & Groove, ble hun plutselig droppet av plateselskapet sitt. Angivelig ønsket Warner Bros å rense ut blant deres musikere, og av den grunn ble Raitt sagt opp sammen med en rekke store artister som Van Morrison og Arlo Guthrie. Albumet ble derfor aldri gitt ut.

Det store gjennombrudd

Etter å ha vært uten plateselskap en stund, fikk hun til en avtale med Capitol og etter nesten 20 år i musikkbransjen oppnådde Raitt endelig kommersiell suksess med sitt tiende album, Nick of Time. Det ble utgitt våren 1989 og gikk til topps på de amerikanske hitlistene. Samtidig innbrakte det hennes første Grammy Award.

Raitt fulgte opp suksessen med enda tre Grammy-priser for sitt album Luck of Draw. Det ble gitt ut i 1991 og solgte nesten åtte millioner eksemplarer i USA. Tre år senere, i 1994, la hun til to Grammys for albumet Longing in Their Hearts, det andre av hennes albums som strøk til topps på hitlistene. På det tidspunkt hadde Raitt blitt en stor stjerne og kunne nesten velge og vrake blant samarbeidspartnere etter behag. I 1995 fikk hun skrevet en hit med Bryan Adams, og sangen “Rock Steady” var en duett med Bryan Adams og Bonnie Raitt. Sangen ble en stor hit og ble med på albumet Road Tested tour, et live-album fra turneen av samme navn.

Nåtiden

Springer vi frem til nåtiden, så er Bonnie Raitt fortsatt svært aktiv og i 2016 ga hun ut sitt syttende album, Dig in Deep. Albumet endte som nummer 11 på US Billboard 200 listen, noe som viser at hun fortsatt har mange fans. Albumet inneholder singelen “Gypsy in Me”, så vel som et cover av INXS-sangen “Need You Tonight”. Dette er foreløpig det siste albumet Raitt har gitt ut, men i år har hun vært på turne over det meste av USA. Hun måtte dessverre avbryte denne på grunn av medisinske problemer, noe som krevde et kirurgisk inngrep. Men siste rapporter forteller at hun er klar til å fortsette turneen sin i løpet av sommeren.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *