Musikere Musikk

Bob Dylan

Bob Dylan ble født i 1941 i USA, og heter egentlig Robert Allen Zimmerman. Han er en av de mest kjente artister i verden og har skrevet utallige sanger de seneste 50 år, men også en rekke bøker om kunst, sangskrivning og bøker om livet sitt. Det var mens han gikk på universitetet at han begynte å introdusere seg som “Bob Dylan”. I hans selvbiografi har han uttalt at han brukte denne mindre vanlige varianten for Dillon, et etternavn han hadde vurdert å skifte til, da han uventet så noen dikt av Dylan Thomas. Da ble han klar over at Bob Dylan skulle være det nye navnet hans. Som han senere har uttalt i flere intervjuer: «Du kaller deg selv hva du vil kalle deg selv. Vi lever i et fritt land».

Hans popularitet begynte på 1960-tallet, da han motvillig ble sin generasjons stemme, blant annet med to sanger som omhandlet borgerrettighetsbevegelsen og ikke minst motstand mot krigen. Sangene heter “Blowin ‘in the Wind” og “The Times They Are a-Changin”. Han har stått bak flere kontroversielle hendelser. Den første av dem kom allerede i 1965, da han forlot sine første fans innen den amerikanske folkemusikken for å innspille en singel innen populær musikken. Denne singelen er også en av hans mest kjente, nemlig “Like a Rolling Stone”.

Et bredt spekter av musikk

Dylans tekster inneholder et bredt spekter av politiske, sosiale, filosofiske og litterære påvirkninger. Tekstene hans trosset eksisterende sedvaner innen popmusikken, og appellerte til den voksende alternative kulturen. Han ble opprinnelig inspirert av Little Richard, Woody Guthrie, Robert Johnson og Hank Williams, og utviklet senere sin egen, velkjente stil.

I løpet av sin karriere har Dylan utforsket mange ulike musikkgenrer innen den amerikanske musikken, fra folkemusikk og blues til gospel, rock and roll, engelsk, skotsk og irsk folkemusikk, og enda vært innom jazz og den store amerikanske sangboken. Dylan spiller også selv på flere instrumenter, blant annet gitar, keyboard og harmonika. I tillegg har han gjerne med en gruppe musikere på scenen, men disse skifter ganske ofte.

En turne som aldri tar slutt

Dylan liker å spille konserter samt være tett på sine mange fans, noe som også kan ses på hans turneliv. Han har i prinsippet vært på turne siden slutten av 1980-tallet, på det som har blitt kalt “Never Ending Tour”.  Her utfører han sanger fra sin etter hvert lange karriere, og det er både sangene hans og hans konserter som regnes som de største bidrag til musikken og karrieren til Bob Dylan.

Opp gjennom 1960-tallet utga Dylan flere av hans viktigste og mest innflytelsesrike album, blant annet Bring It All Back Home, Highway 61 Revisited og Blonde on Blonde. Det var også i denne perioden at han visste seg fra sin kontroversielle side, da han begynte å bruke elektronisk forsterkede rockinstrumenter, noe som tydelig høres på de tre nevnte albums.

På 1970-tallet utga Dylan et album som ble kalt for The Basement Tapes, som besto av en rekke sanger han og bandets medlemmer hadde innspilt mens de var på turne. Det var også i denne perioden at han utforsket country musikken, og fikk inspirasjon fra Wesley Harding, New Morning og Nashville Skyline. I 1975 lanserte Dylan sitt karriere-definerende album Blood on the Tracks, etterfulgt av det kritikerroste albumet Desire, som kom året etter.

Dylans senere karriere

Dylans store arbeider under sin senere karriere inkluderer Time Out of Mind, Love and Theft og Tempest. Totalt i hans karriere har han innspilt nesten 40 album, som er solgt i mer enn 100 millioner eksemplarer, og han hadde allerede solgt de første 10 millioner album i 1966. Han utgir fortsatt musikk, og seneste album ble utgitt i 2017.

Likevel er det bøkene og kunsten som har tatt over som de største interessene hos Dylan de siste 15-20 årene. Siden 1994 har Dylan publisert syv bøker med tegninger og malerier, og hans arbeid har blitt utstilt i store kunstgallerier. Han har også mottatt en rekke priser, inkludert elleve Grammy-priser, en Golden Globe-pris og en Oscar. Dylan har blitt innført i Rock and Roll Hall of Fame og Songwriters Hall of Fame, og i 2012 mottok han presidentens frihetsmedalje fra president Barack Obama. Sist, men ikke minst, ble han i 2016 tildelt Nobelprisen i litteratur “for å ha skapt nye poetiske uttrykk i den store amerikanske sangtradisjonen.

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *